فهرست مطالب

اقتصاد مالی - پیاپی 58 (بهار 1401)

نشریه اقتصاد مالی
پیاپی 58 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/26
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حافظ نیکخو، تیمور رحمانی*، فرزانه خلیلی صفحات 1-22

    در شرایط نااطمینانی، فرآیند برنامه ریزی، تصمیم گیری و سیاست گذاری در کلیه بخشهای اقتصاد بدلیل عدم امکان پیش بینی آینده دچار اختلال می شود. مطالعه حاضر، در پی بررسی اثرات نااطمینانی اقتصادکلان بر تصمیمات سرمایه گذاری بانک های ایران طی یک دوره 15 ساله از سال 1383 تا سال 1397 با استفاده از داده های تابلویی15 بانک کشور به روش تجربی است. برای این منظور، ابتدا واریانس ناهمسان شرطیتعمیم یافته شاخص های نرخ تورم، نرخ ارز، نرخ رشد اقتصادی و قیمت نفت استخراج شد سپس تاثیر میانگین حسابی آنها به عنوان شاخص نااطمینانی اقتصادکلان بر تصمیمات سرمایه گذاری بانک ها به روش داده های پانل شناسایی گردید. نتایج حاکی از آن است که پراکندگی پرتفوی اعتباری بانک ها رابطه معناداری با نااطمینانی اقتصادکلان دارد. به عبارت دیگر، با افزایش نااطمینانی محیط اقتصادکلان و عدم توانایی بانک ها در پیش بینی بازدهی آتی انواع دارایی های مالی به دلیل دریافت علایم منفی، به صورت انقباضی عمل کرده و از نگهداری هر گونه دارایی پر ریسک می کاهند و به جای آن ها دارایی های مطمینی که بازدهی آن ها قطعی شده است، نگهداری می کنند. هم چنین، تایید شد که بین ریسک خاص هر بانک و تصمیمات سرمایه گذاری آن ها رابطه معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر، با بزرگتر شدن واریانس شاخص های مختص هر بانک، پراکندگی مقطعی سهم دارایی های پر ریسک در پرتفوی اعتباری بانک ها افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: نااطمینانی اقتصادکلان، تصمیمات سرمایه گذاری بانک ها، واریانس ناهمسان شرطی تعمیم یافته. طبقه بندی JEL:G11، G21، P34
  • فاطمه قائمی، محمد حسنی*، محمدحامد خان محمدی صفحات 23-46

    کیفیت زندگی مفهومی چندجانبه و چندبعدی است. بعد اقتصادی کیفیت زندگی تحت تاثیر عوامل متعددی قرار می گیرد که تبیین این عوامل، هدف پژوهش حاضر است. روش پژوهش نظریه پردازی زمینه بنیان می باشد و انتخاب نمونه بر مبنای رویکرد گلوله برفی در چهار حوزه تخصصی صورت پذیرفته است. نتایج حاصل از مدل پارادیمی پژوهش نشان می دهد که شاخص های فقدان برنامه ریزی برای شرایط اقتصادی، نبود زیرساخت ها و امکانات لازم جهت استفاده و تغییرات سریع اقتصادی و تحت تاثیر قرار دادن زندگی به عنوان شرایط علی، سلامت جسمانی، جنسیت، سبک زندگی و شغل و محیط کاری فرد به عنوان عوامل مداخله گر، خصوصیات فرهنگی جامعه، مادی گرایی، مذهب و شیوه زندگی، ثبات در شرایط جامعه و عدم تغییر در سیاست های کاری سازمان های فعال در جامعه به عنوان بستر حاکم، نبود شفافیت و امنیت آتی و نبود احساس عدالت اجتماعی به عنوان پیامدها و ویژگی ها و توانایی ها و احساسات فردی، شرایط محیطی و ساختار تقسیم منابع جامعه به عنوان راهبردها، بعد اقتصادی کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار می دهند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بعد اقتصادی، نظریه پردازی زمینه بنیان
  • سیامک جعفری، نرگس دل افروز*، کامبیز شاهرودی، یلدا رحمتی صفحات 47-69

    هدف از نگارش تحقیق حاضر، ارایه مدلی برای اندازهگیری توان رقابتی بانک تجارت میباشد. ابزار گرد آوری داده ها در تحقیق حاضر، مصاحبه و پرسشنامه بود. ‎جامعه آماری تحقیق حاضر شامل دو بخش خبرگان بانک تجارت (10 نفر) و کارشناسان و مدیران این بانک به تعداد 1750 نفر بودند که با بهرهگیری از فرمول ‎حجم نمونه کوکران، 316 به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابتدا از طریق مصاحبه با خبرگان صنعت بانک تجارت، مدل اولیه تحقیق استخراج شد. در ادامه با ‎استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزار لیزرل مدل مستخرج مورد آزمون قرار گرفته و درنهایت مدل نهایی تحقیق در سه بعد اصلی قابلیتهای ‎درونی سازمان (شامل مولفه های قابلیتهای مالی، تکنولوژیک، مدیریتی و بازاریابی)، هوشمندی بازار (شامل مولفه های ایجاد هوشمندی و پاسخ به هوشمندی) و ‎بازاریابی رابطهمند آنلاین (شامل مولفه های کیفیت تعاملات آنلاین، کیفیت محتوای وبسایت و کیفیت خدمات الکترونیک) به دست آمد.

    کلیدواژگان: توان رقابتی، قابلیتهای درونی، هوشمندی بازار، بازاریابی رابطه مند آنلاین
  • فرزانه فراهانی آزاد، منصوره علیقلی*، سینا نعمتی زاده صفحات 71-92

    هدف از این تحقیق ارایه مدل بازاریابی در شرایط رکود است. نتایج پژوهش حاضر، نشان دهنده ی استخراج 6 بعد اصلی و 21 مولفه محوری است که در قالب مدل پارادایمی شامل بازاریابی متناسب با شرایط رکود به عنوان مقوله محوری و شرایط علی (پرداخت ها و پاداش ها در دوره رکود، وضعیت اقتصادی و رقابتی در دوره رکود، تغییرات سریع محیطی در دوره رکود و شرایط محیطی داخلی و خارجی)، عوامل زمینه ای(جایگاه شرکت در بازار در زمان رکود، شناخت مشتری و نیاز آنان در دوره رکود، خلاقیت در بازاریابی در دوره رکود و آمیخته بازاریابی در دوره رکود)، شرایط مداخله گر(افزایش سهم بازار در دوره رکود، عوامل مالی و انسانی در دوره رکود، کانال های توزیع و شبکه بازاریابی در دوره رکود)،راهبردها (استراتژی تمایز، استراتژی هزینه، استراتژی انقباضی و استراتژی توسعه)و پیامدها(تداوم ارتباط با مشتری در دوره رکود، توسعه مهارت و توان خلاقیت بنگاه ها و به کارگیری صحیح منابع در دوره رکود) به دست آمده است.

    کلیدواژگان: وضعیت اقتصادی، بازاریابی، استراتژی، رکود
  • حسن ملااسمعیلی دهشیری، جمشید پژویان*، فرهاد غفاری، سید شمس الدین حسینی صفحات 93-108

    عدالت اقتصادی و توزیع عادلانه درآمد در کنار مباحث مهمی چون رشد و توسعه ی اقتصادی، کاهش نرخ تورم و بیکاری، همواره مورد دغدغه ی غالب اقتصاددانان بوده است. توزیع عادلانه درآمد و کاهش نابرابری درآمدی در جامعه و همچنین شناسایی عوامل موثر بر نابرابری درآمدی به منظور سیاستگذاری صحیح یک امر ضروری و بدیهی است. هدف این تحقیق تحلیل اثرات سیاست مالی (با تاکید بر مالیات بر مجموع درامد) بر توزیع درآمد کشورهای منتخب OECD می باشد. در همین راستا تاثیر مالیات بر مجموع درامد بر ضریب جینی با استفاده از مدل رگرسیون مبتنی بر داده های پانلی برای 6 کشور منتخب برای سال های 2000 تا 2015 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد شاخص تورم و شاخص بیکاری اثر منفی و شاخص مالیات بر مجموع درامد اثر مثبت بر بهبود توزیع درآمد کشورهای منتخب دارند.

    کلیدواژگان: توزیع درآمد، ضریب جینی، سیاست مالی، داده های پانلی
  • هما درودی*، بهجت آب چر، الهام بیگدلی صفحات 109-127

    ارتقای بهره وری سبب پیشرفت و توسعه یافتگی می شود و اکثر کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه به منظور اشاعه نگرش به مقوله بهره وری و تعمیم به کارگیری فنون و روش های ارتقای آن، سرمایه گذاری های زیادی انجام داده اند. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی و ازنظر نحوه جمعآوری داده ها، کتابخانه ای و غیرتعاملی است. جامعه ی آماری موردبررسی در این پژوهش، شامل کلیه شامل شرکتهای بیمه خصوصی استان زنجان طی سالهای 1396-1394 میباشد که به تعداد 23 شرکت میباشد و با توجه به ماهیت پژوهش نمونه گیری انجام نمی شود و روش سرشماری است. شاخصهای مورداستفاده در این تحقیق کمی و تکنیک مورداستفاده نیز شاخص بهرهوری مالمکوییست و روش تحلیل پوششی داده ها است. بر اساس نتایج مربوط به سنجش بهرهوری با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها مبتنی بر شاخص مالمکوییست، در محاسبات کارایی میانگین کل تغییرات تکنولوژی سال 96 نسبت به سال 94 نشان از رشد 3 درصدی در تغییرات فنآوری میباشد و بهرهوری کل با افت رشد 51 درصد برخوردار میباشد. همچنین در بررسی اثربخشی تغییرات تکنولوژی سال 96 نسبت به 94 رشد 119 درصدی داشته است که اکثریت واحدها دارای تغییرات تکنولوژی مثبت بوده که این باعث افزایش بهرهوری کل عوامل در شرکت های بیمه خصوصی استان زنجان  می شود.

    کلیدواژگان: شاخص مالمکوئیست، بهرهوری، کارایی
  • سید محمدرضا داودی*، عبدالمجید عبدالباقی عطاآبادی، جواد یوسفی صفحات 129-152

    امروزه استفاده از نوسانگرها  به عنوان یکی از ابزار های معاملاتی در دست تحلیل گران بازار سرمایه در حال گسترش  می باشد. تحلیل تکنیکال  یکی از روش های تحلیل بازار است که در آن از قیمت ها و حجم معاملات تاریخی سهام برای پیش بینی جهت آینده حرکت قیمت ها استفاده می شود. نوسانگرها تابعی از قیمت و حجم معاملات هستند که غالبا بین دو مقدار در نوسان هستند و در مورد خرید و فروش یک دارایی، سیگنالهایی را صادر می کنند. نوسانگرهای مبتنی بر زمان، با استفاده از مفهوم موج و دوره تناوب رفتار قیمت را مدل سازی می کنند. پژوهش حاضر به بررسی سودآوری دو نوسانگر مبتنی بر تناوب زمان، شامل نوسانگر هارمونیک ساده و نوسانگر تناوب موج در بورس اوراق بهادار تهران و در بازه زمانی  1388 تا 1397 می پردازد. نتیجه پژوهش  نشان می دهد که استراتژی مبتنی بر نوسانگر تناوب موج  نسبت شارپ 55/0 می باشد که بالاتر از نوسانگر هارمونیک ساده با نسبت شارپ 48/0 می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل تکنیکال، دوره تناوب، نوسانگر هارمونیک ساده، نوسانگر دوره تناوب
  • سید محمد کامل حسینی، صمد عالی* صفحات 153-171

    توجه به عناصر مزیت ساز برای بسیاری از موسسه های مالی امروزی، بدون شک اهرمی برای افزایش مشارکت مشتری است. در این محیط پیچیده، بدون شک مشتری به عنوان یک سرمایه بیرونی برای سازمان تلقی میشود و توجه به مکانسیمهای ارزشساز برای مشتری میتواند پیامدهای مثبتی برای شرکتها و موسسه های فعال در عرصه کسب و کاری های مالی داشته باشد. بر این اساس هدف مقاله حاضر پاسخ به این سوال است که چگونه می توان مشارکت مشتریان در خلق ارزش برای صنعت بانکداری را از طریق ایجاد ارزش برای مشتری توسعه داد. بدین مشتریان منظور موسسه مالی و اعتباری کوثر در استان تهران به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند و تعداد 976 مشتری با تکمیل پرسشنامه، در تحقیق مشارکت کردند. برای انتخاب نمونه آماری از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. فرضیه های تحقیق با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری و نرمافزارAMOS 23  مورد آزمون قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد ارزش کارکردی و ارزش اجتماعی ادراک شده مشتری بر هر سه بعد ارزش مشارکت مشتری (ارزش طول عمر، ارزش تاثیرگذاری و ارزش دانش مشتری) تاثیر مستقیم دارد ولی تاثیر ارزش عاطفی ادراک شده بر هیچ یک از ابعاد ارزش مشارکت مشتری تایید نشد. نتایج این تحقیق تاثیرپذیری ارزش مشارکت مشتری از ارزش ادراک شده (ارزش کارکردی و ارزش اجتماعی) را تایید می کند.

    کلیدواژگان: ارزش ادراک شده مشتری، ارزش مشارکت مشتری، صنعت بانکداری، مشارکت مشتری
  • فاطمه صراف*، مجتبی کریمی، فاطمه بشارت پور صفحات 173-191

    سرمایه گذاران نهادی با مالکیت بخش قابل توجهی از سهام شرکت ها، از نفوذ زیادی در شرکت های سرمایه پذیر برخوردار هستند و می توانند رویه های مدیریت را تحت تاثیر قرار دهند. کارکرد درونی مسیولیت اجتماعی و مالکیت نهادی می تواند منجر به بهبود جایگاه شرکت، افزایش بازدهی، سودآوری، ارزشمندی و بقای بلندمدت شرکت ها شوند. با افشای مسیولیت اجتماعی، می توان حمایت مادی و غیر مادی سرمایه گذاران نهادی را توسط شرکت ها به دست آورد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر افق مالکیت نهادی بر مسیولیت اجتماعی و ارزش سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی بازه زمانی 1389 الی 1399 است. یافته‏های پژوهش نشان می دهد، افق مالکیت نهادی بلندمدت بر مسیولیت اجتماعی و ارزش سهام شرکت ها تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین نتایج بیانگر آن است که افق مالکیت نهادی کوتاه مدت بر مسیولیت اجتماعی و ارزش سهام شرکت ها تاثیر منفی و معنادار دارد؛ بنابراین به سرمایه‏گذاران در بازار سرمایه پیشنهاد می‏گردد به منظور سرمایه گذاری بهتر با ریسک کمتر به نوع مالکان نهادی شرکت‏ها توجه گردد.

    کلیدواژگان: افق مالکیت نهادی، مسئولیت اجتماعی، ارزش سهام شرکت
  • علی حسنوند، محمد شریف کریمی*، علی فلاحتی، آزاد خانزادی صفحات 193-214

    پیچیدگی اقتصادی مفهومی است که میزان توانایی کشورها در تولید کالاهای پیچیده و کاربری کردن دانش در فرایند تولید از رهگذر بهبود ساختار مولد را نشان میدهد. پیچیدگی اقتصادی از کانال دانش باعث صرفهجویی در منابع و بهبود کیفیت نهادهای تولیدی و شکلگیری ساختارهای مولد تولیدی میشود که تنوع در کالاها و صرفهجویی در هزینه های تولیدی و کسب درآمد بیشتر و تاثیر بر توزیع درآمد و رفاه اجتماعی را به همراه دارد. باتوجه به اهمیت توزیع درآمد در اقتصاد، این پژوهش با بکارگیری رویکرد پیچیدگی اقتصادی و استفاده از روش های گشتاور تعمیمیافته پویا، حداقل مربعات کاملا اصلاح شده و حداقل مربعات پویا به بررسی اثر پیچیدگی اقتصادی بر نابرابری درآمدی در منتخبی از کشورهای در حال توسعه طی دوره زمانی 2020-1995 پرداخته است. مطابق نتایج بدست آمده، افزایش پیچیدگی اقتصادی در هر سه مدل، در کشورهای در حال توسعه موجب نابرابری و ناعادلانهتر شدن توزیع درآمد شده است. نامتعادل شدن توزیع درآمد در این کشورها به دلیل وجود تمرکز داراییها، سرمایه و فعالیتهای تولید در دست گروه خاصی و همچنین وجود نابرابریهای فرهنگی، اجتماعی، جنسیتی و غیره و رانتهای ایجاد شده ناشی از این نابرابری است. باتوجه به بالا بودن ضریب جینی و نامتعادل بودن توزیع درآمد در کشورهای در حال توسعه به منظور اثرگذاری پیچیدگی اقتصاد بر نابرابری درآمد در این کشورها، پیشنهاد میشود که از سیاستهای بازتوزیع درآمد در جهت کاهش نابرابری درآمد و جلوگیری از عدم تمرکز دارایی و سرمایه در دست قشر خاصی استفاده شود.

    کلیدواژگان: پیچیدگی اقتصادی، روش گشتاورهای تعمیم یافته، کشورهای در حال توسعه، نابرابری درآمدی
  • عباسعلی شیخ، پرویز سعیدی*، ابراهیم عباسی، آرش نادریان صفحات 215-232

    حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار زیست محیطی یکی از دغدغه های جوامع انسانی و اصلی غیرقابل تردید است که در این میان بانکها با در نظر گرفتن ریسک زیست محیطی در تامین مالی شرکتها ، نقش مهمی در حفظ محیط زیست و حرکت به سوی اقتصاد سبز دارند . تامین مالی سبز بعنوان یکی از ابعاد بانکداری سبز ، از ابزارهای نوآورانه مالی است که تلاش میکند تا تعادل زیست محیطی را با توسعه صنایع و رشد اقتصادی بهبود بخشد. پژوهش حاضر با هدف طراحی و تحلیل مدل تامین مالی شرکتها از طریق صنعت بانکداری ایران در راستای استقرار محیط زیست پایدار ، انجام و رویکردی سه مرحلهای دارد. ابتدا با استفاده از تکنیک داده بنیاد  ضمن مصاحبه با 16 نفر از خبرگان و انجام کدگذاری ، تعداد 77 مولفه در قالب 21 مقوله شناسایی و مدل مربوطه طراحی و فرضیه ها مشخص گردید سپس به منظور بررسی برازش مدل و آزمون فرضیه ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری بهره گرفته شد که نتایج مبین معناداری مدلهای اندازهگیری و ساختاری، برازش مطلوب مدل و همچنین تایید فرضیه ها بوده است. آنگاه به منظور اولویت بندی مولفه های تامین مالی سبز از روش مدلسازی ساختاری تفسیری استفاده شد، در این مرحله تعداد 20 مولفه دارای بیشترین فراوانی کد ، وارد شدند که نهایتآ اولویت مولفه ها در 6 سطح احصاء گردید.

    کلیدواژگان: تامین مالی سبز، تکنیک معادلات ساختاری، صنعت بانکداری، مدل سازی ساختاری تفسیری، نظریه داده بنیاد
  • هادی محبوبی، هوشنگ مومنی وصالیان*، مرجان دامن کشیده، شهریار نصابیان صفحات 233-256

    چکیدههدف مقاله حاضر برآورد تاثیر پویایی مدیریت ذخایر ارزی و ساختار مداخلات بانک مرکزی بر تثبیت بازار ارز با به کارگیری نظریه گیرتون و روپر است. برای این منظور ابتدا شاخص مداخله بانک مرکزی با رویکرد فشار بازار ارز محاسبه و سپس تابع عکس العمل سیاست مداخله با رویکرد آستانه ای (STAR) بر اساس داده های سالانه سال های 1365− 1398 برآورد گردید. نتایج برآورد قسمت خطی مدل نشان می دهد که متغیر شاخص فشار بازار ارز و کسری بودجه تاثیر منفی بر نرخ ارز واقعی در ایران دارند. این در حالی است که نتایج برآورد قسمت غیرخطی مدل حاکی از تاثیر مثبت نرخ رشد درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت، خالص صادرات، شاخص قیمتی مصرف کننده و شاخص سیاست مالی بر نرخ ارز واقعی در ایران دارند. این موضوع نشان دهنده آن است که با افزایش نرخ رشد درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت، مقدار منابع ارزی کشور (نرخ ارز اسمی) افزایش می یابد. با افزایش منابع ارزی کشور، ارزش واقعی پول داخلی افزایش و همین امر عاملی در کاهش نرخ واقعی ارز و بدتر شدن وضعیت صادرات کشور می شود. در حقیقت در ایران به دلیل وجود تورم بالا، دولت ها همواره سعی کرده اند که نرخ ارز را در سطح پایین تنظیم کنند تا از این طریق مانع از افزایش سطح قیمت ها شوند. نتیجه این نوع دخالت، عدم انعطاف پذیری نرخ ارز اسمی در واکنش به تغییرات و تحولات اقتصادی بوده است که این می تواند عاملی جهت کاهش نرخ ارز واقعی در چند دهه اخیر در ایران باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت ذخایر ارزی، فشار بازار ارز، مداخله بانک مرکزی، نظریه گیرتون و روپر، مدل رویکرد آستانه ای
  • فاطمه حجاران، رضا رادفر*، علی دیواندری، داوود فدایی صفحات 257-280

    صنعت بانکداری با ترویج محیط زیست پایدار و سرمایه گذاری متمرکز بر مسیولیت اجتماعی می تواند توسعه پایدار ایجاد نموده و خود نیز از مزیت آن برخوردار گردد. هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل بانکداری سبز مبتنی بر مدیریت نوآوری برای کسب مزیت رقابتی پایدار در این صنعت است که موجب تحولی اساسی در این صنعت چه به لحاظ ارایه خدمات و چه به لحاظ ساختار و نقش ها خواهد شد. در این پژوهش بر اساس مولفه های تاثیرگذار مدل بانکداری سبز که با استفاده از روش دلفی فازی بدست آمده است، مدل بانکداری سبز ارایه و برای سنجش برازش مدل و تایید فرضیه های 5گانه پژوهش، از 6 پرسشنامه استاندارد استفاده شده است و با استفاده از سیستم استنتاج عصبی-فازی تطبیقی (انفیس)، تحلیل های لازم بر روی داده های بدست آمده از 310 پرسشنامه توسط نمونه تصادفی از میان مدیران ارشد، میانی و کارکنان بخش نوآوری، فناوری اطلاعات و ارتباطات صنعت بانکداری انتخاب شده، انجام شده است. پس از اجرای مدل، نتایج نشان داده است که افزایش مولفه مدیریت نوآوری موجب افزایش میزان مزیت رقابتی پایدار می شود. افزایش متغیر مدیریت نوآوری و نیز افزایش بانکداری سبز موجب افزایش مزیت رقابتی پایدار شده است. همچنین افزایش قوانین و مقررات مربوط به بانکداری سبز از طریق افزایش متغیر بانکداری سبز، موجب افزایش مزیت رقابتی پایدار شده است. افزایش توامان مقدار مولفه بانکداری سبز و میانجی دغدغه های زیست محیطی مدیریت ارشد، مزیت رقابتی پایدار را به حداکثر رسانده و در آخر، افزایش مدیریت نوآوری و افزایش دغدغه های زیست محیطی مدیریت ارشد موجب افزایش امتیاز رقابتی پایدار می گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت نوآوری، نوآوری سبز، بانکداری سبز، مزیت رقابتی پایدار
  • محمدجواد مهدی زاده راینی، حمید محمدی*، ماشالله سالارپور، سامان ضیایی صفحات 281-308

    یکی از اهداف کلان اقتصادی کشورها، ایجاد شرایط لازم جهت ارتقای رفاه اجتماعی است. ازجمله عوامل موثر بر رفاه آزادی اقتصادی است. به این صورت که آزادی اقتصاد از طریق به کارگیری مجموعهای از راهکارها به دنبال دست یابی به برخی اهداف است که از طریق این اهداف سطح رفاه افزایش یابد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه آزادی اقتصادی و رفاه اجتماعی در ایران با استفاده از مدل خودتوضیحبرداری با وقفه های گسترده (ARDL) انجام گرفته است. پژوهش حاضر براساس داده های فصلی طی دوره 1397-1380 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در اثر افزایش آزادی اقتصادی به میزان یک درصد، شاخص رفاه اجتماعی به میزان 105/0 درصد افزایش مییابد. و افزایش درآمد سرانه، شاخص رفاه اجتماعی را به میزان 142/0 درصد افزایش میدهد. اثر افزایش نرخ بیکاری به میزان یک درصد، شاخص رفاه اجتماعی به میزان 122/0- درصد کاهش میدهد. اثر افزایش میزان تحصیلات دانشگاهی به میزان یک درصد، افزایش 283/0 شاخص رفاه اجتماعی را به دنبال داشت. همچنین با افزایش جمعیت بالای 65 سال شاخص رفاه اجتماعی به میزان 673/0- درصد کاهش مییابد. اثر افزایش اندازه دولت نیز شاخص رفاه اجتماعی را به میزان 427/0- کاهش میدهد. در نهایت اثر افزایش درآمدهای مالیاتی به میزان یک درصد، شاخص رفاه اجتماعی به میزان 361/0 درصد افزایش مییابد. با توجه به نتایج میتوان گفت آزادی اقتصادی میتواند با از بین بردن محدودیتها و محدودیتهای مربوط به پیگیریهای اقتصادی، شاخص رفاه اجتماعی و برابری را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: آزادی اقتصادی، رفاه اجتماعی، الگوی Ardl، آمارتیاسن، ایران. طبقه بندی JEL : I38، C22، C01
  • فریبا فتحی، وحیدرضا میرابی*، جلال حقیقت منفرد صفحات 309-329

    استارتآپ یک کمپانی نوپا است که که راه حلی نوین را برای یک مساله ارایه می کند، در حالی که تضمینی برای موفقیت کمپانی از طریق راه حل ارایه شده وجود ندارد اما شناسایی عوامل موثر بر موفقیت این گونه شرکتهای نوپا میتواند تضمین کننده موفقیت آنها باشد. از عوامل تاثیر گذار در موفقیت استارتآپها میتوان به ایده سنجی و تایمینگ اشاره نمود. طبیعتا داشتن ایده مناسب و تشخیص زمان ورود و خروج به بازار می تواند نقش تعیین کننده ای در موفقیت استارتآپها داشته باشد. همچنین نمیتوان نقش منابع مالی و سرمایهگذاری در این حوزه را نادیده گرفت. بنابراین با عنایت به نقش ایده سنجی و تایمینگ در موفقیت استارت آپ ها، پژوهش حاضر در پی شناسایی میزان اهمیت ایده سنجی و تایمینگ در موفقیت استارتآپها با تاکید بر منابع مالی و سرمایه گذاری است. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری روش تحقیق داده بنیاد انجام گرفته است. ابزار جمع آوری داده  ها، مصاحبه های نیمه ساختار یافته بوده و به منظور گردآوری اطلاعات، با بهکارگیری روش نمونه گیری هدفمند با 25 نفر از خبرگان شامل اساتید دانشگاه، دست اندرکاران فضای استارتآپی(مثل منتور ها، سرمایه گذاران ،مربیها و مشاورین) ، شتابدهنده ها، استارتآپهای موفق , استارتآپهای شکستخورده مصاحبه انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام گرفت. بر اساس آن، مدل کیفی پژوهش طراحی شد. نتایج پژوهش حاضر، نشان دهنده استخراج بالغ بر 91کد یا مفهوم اولیه از مصاحبه ها و نیز احصاء 20 مفهوم و 7 مقوله است که در قالب مدل پارادیمی شامل ایده سنجی و تایمینگ به عنوان مقوله محوری و شرایط علی، ICT به عنوان عوامل زمینه ای، برنامه ریزیمنابع مالی و سرمایه گذاری به عنوان شرایط مداخله گر، مدل کسب و کار و محصول اولیه به عنوان راهبردها و ایجاد ارزش به عنوان پیامد قرار گرفت.

    کلیدواژگان: ایده سنجی، تایمینگ، استارت آپ، کدگذاری، نظریه داده بنیاد. طبقه بندی JEL : M13
|
  • Hafez Nikkhoo, Teymur Rahmani *, Farzanhekhalili Pages 1-22


    In times of uncertainty, the planning, decision-making and policy-making process in all sectors of the economy is disrupted due to the impossibility of predicting the future. The present study seeks to investigate the uncertainty effects of macroeconomics on investment decisions of Iranian banks over a 15-year period (2004-2018) using the seasonal data of 15 domestic banks experimentally. For this purpose, first the generalized conditional variance of inflation, exchange rate, economic growth rate and oil price indicators is estimated and then the effect of their average weight as an uncertainty indicator of macroeconomics on banks' investment decisions is identified by panel data method. Our empirical results show a significant relationship between banks' credit portfolio variation and macroeconomic uncertainty. In other words, as the macroeconomic uncertainty and banks' inability to predict their rate of returns on different assets increase, they allocate less resources to risky assets and more resources to safe assets. Also, there is a significant relationship between bank's specific risk and its investment decision. In other words, as the variance of bank's specific indices increase, the dispersion of risky assets in bank's portfolio increases.

    Keywords: Macroeconomic uncertainty, banks' investment decisions, generalized conditionalheterogeneity variance
  • Fatemeh Ghaemi, Mohammad Hassani*, M. Hamed Khan Mohammadi Pages 23-46

    The quality of life is a multi-dimensional concept. The economic dimension of quality of life is influenced by several factors, the purpose of this study is to explain these factors.The research method is Grounded Theory and the sample was selected based on the snowball approach in four specialized areas. The results of the paradigm model of the research show that the indicators of lack of planning for economic conditions, lack of infrastructure and facilities for use and rapid economic change and affecting life as a causal conditions, physical health, gender, lifestyle, occupation and work environment as intervening factors, cultural characteristics of society, materialism, religion and lifestyle, stability in society and no change in the work policies of active organizations in society as a context, the lack of transparency and future security and the lack of a sense of social justice as consequences and characteristics and abilities and individual feelings, environmental conditions and the structure of community resource distribution as Action Strategies, are affected the economic dimension of quality of life.

    Keywords: Quality of Life, Economic Approach, Grounded Theory
  • Siamak Jafari, Narges Delafrooz*, Kambiz Shahroudi, Yalda Rahmati Ghofrani Pages 47-69

    The purpose of writing the current research is to represent a model to measure competitive strength in Tejarat bank. Data gathering ‎tools are interview and questionnaire. Statistical society includes two different parts of Tejarat Bank experts (10 ones) and experts ‎along with 1750 managers in different levels of the bank from which 316 ones were selected by Cochran sampling formula. First of ‎all, preliminary mdel was extracted interviewing experts. Continuously applying structural equation model in LISREL software ‎environment the extracted model was tested and finally final definitive model of sompetitive strength in includes internal resource ‎‎(contains financial. Technological, managerial and marketing), market intelligence (contains intelligence making and responsibility) ‎and onlie relationship marketing (online exchange quality, online content quality and e-service quality) was gained. ‎

    Keywords: competitive strength, internal resource, market intelligence, onlie relationship marketing
  • Farzaneh Farahani Azad, Mansoureh Aligholi*, Sina Nematizadeh Pages 71-92

    The purpose of this research is to provide a marketing model in recession conditions. The results of this study indicate the extraction of 6 main dimensions and 21 pivotal components which are in the form of a paradigm model including marketing proportional to recession conditions as a pivotal category and causal conditions (payments and bonuses during recession, economic and competitive situation during recession, rapid environmental changes during recession period and internal and external environmental conditions), underlying factors (the company's position in the market during recession, customer recognition and needs). They were in recession, creativity in marketing during the recession and marketing mix during the recession), interventionist conditions (increasing market share during the recession period, financial and human factors during the recession period, distribution channels and marketing network during the recession), strategies (differentiation strategy, cost strategy, contraction strategy and development strategy) and outcomes (continuation of customer relationship during recession, development of skills and creativity of enterprises and proper use of resources in the period stagnation) has been achieved.

    Keywords: Economic situation, marketing, strategy, recession
  • Hassan Mollaesmaeili Dehshiri, Jamshid Pajouyan*, Farhad Ghaffari, Shamseddin Hosseini Pages 93-108

    Economic justice and equitable distribution of income, along with important issues such as economic growth and development, the reduction of inflation and unemployment, have always been of concern to economists. Fair distribution of income and reduction of income inequality in society, and the identification of factors affecting income inequality to make the right policy are necessary and obvious. The purpose of this paper is to examine the impact of financial policy (total  income tax) on income distribution (GINI CO) in OECD countries. In this regard, panel data approach has been used to investigate the impact of total income tax on gini CO for 6 selected OECD countries from 2000 to 2015. The results show that an increase in inflation index and unemployment index leads to a increase in income inequality and that an increase in income tax revenues leads to a reduction in income inequality. 

    Keywords: Income Distribution, Gini Coefficient, Financial Policy, Panel Data
  • Homa Doroudi*, Behjat Abchar, Elham bigdeli Pages 109-127

    Promoting productivity leads to progress and development, and most developed and developing countries have made large investments to spread attitudes toward productivity and to generalize the use of techniques and methods to improve it. The present research is applied in terms of purpose and library and non-interactive in terms of data collection. The statistical population studied in this study includes all private insurance companies in Zanjan province during the years 2015- 2017, which is a number of 23 companies and according to the nature of the research, sampling is not done and is a census method. The indicators used in this research are quantitative and the technique used is Malmquist productivity index and data envelopment analysis method. Based on the results of productivity measurement using a data envelopment analysis model based on MalmQuist index, in calculating the average efficiency of total technological changes in 2017 compared to 2015, it shows a growth of 3% in technological changes and total productivity. It has a growth rate of 51%. Also in the study of the effectiveness of technology changes in 2017 compared to 2015 has grown by 119 percent that the majority of units have positive technology changes, which increases the productivity of all factors in private insurance companies in Zanjan province.

    Keywords: Malmquist index, productivity, efficiency
  • S. Mohammad Reza Davoodi*, Javad Yousefi, Abdolmajid Abdolbaghi Ataabadi Pages 129-152

    Technological analysis is one of the methods of market analysis in which stock prices and stock volumes are used to predict future price movements. Oversight is a function of the price and volume of transactions that often fluctuate between two values, and in The case of buying and selling an asset is issued by signals. Time-based oscillators model the behavior of the price using the concept of wave and periodicity. The present study aims to evaluate the profitability of two oscillators based on time rotation, including simple harmonic oscillator and wave frequency oscillator in Tehran Stock Exchange between 2009 and 2018. The result of the study shows that the two trading strategies are nearly equal in terms of the Sharp ratio, and both are nearly four times as efficient as the Sharp market. Also, the wave-wave oscillator-based strategy has higher efficiency and variance than the simple harmonic oscillator-based strategy and therefore has a more risky situation.

    Keywords: Technical Analysis, period, simple harmonic index, wave period oscillator
  • S. Mohamad Kamel Hosseini, Samad Aali* Pages 153-171

    For many of today’s financial institutions, focusing on advantage-creating elements is undoubtedly a lever to extend Customer engagement value. In this complicated environment, the customer is seen as an external asset for the organization and considering the value-creating mechanisms for the customer can have positive ramifications for companies and institutions working in the field of financial businesses. Accordingly, the purpose of this paper is to answer this question: How can we develop customer engagement in creating value for the banking industry by creating value for the customer. For this purpose, Customers of Kowsar Financial and Credit Institute in Tehran province were selected as the statistical population and 976 customers participated in the research by completing the questionnaire. Sampling method was used to select statistical sample. The research hypotheses were tested using structural equation modeling technique and AMOS 23 software. The results of the research showed that Perceived functional and social value have a direct effect on all three dimensions of customer engagement value (Customer Lifetime, Customer Influence Value, Customer Knowledge Value), but the effect of perceived emotional value on any aspect of the value of customer engagement was not approved. The results of this study confirm the impact of perceived value (Perceived functional and social value) on customer engagement value.

    Keywords: Customer perceived value, Customer engagement value, Banking industry, Customerengagement
  • Fatemeh Sarraf*, Mojtaba Karimi, Fatemeh Besharatpour Pages 173-191

    Institutional investors with a significant shareholding in corporate stocks have a lot of influence in investable companies and can influence the practices of managers. The internal functioning of social responsibility and institutional ownership can lead to improved corporate position, increased efficiency, profitability, value and long-term survival of companies. By disclosing social responsibility, companies can obtain the material and non-material support of institutional investors. The purpose of this study is to investigate the effect of institutional ownership horizon on social responsibility and stock value of companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2009-2010. Findings show that the long-term institutional ownership horizon has a positive and significant effect on corporate social responsibility and stock value. The results also show that the horizon of short-term institutional ownership has a negative and significant effect on social responsibility and stock value of companies. Therefore, it is important to pay attention to the type of institutional owners in better investment with less risk.

    Keywords: Institutional Ownership Horizon, Firm Social Responsibility, Firm Stock Value
  • Ali Hassanvand, Mohammad sharif Karimi*, Ali Falahati, Azad Khanzadi Pages 193-214

    Economic complexity is a concept that shows the ability of countries to produce complex goods and use knowledge in the production process by improving the productive structure. The economic complexity of the knowledge channel leads to the saving of resources and the improvement of the quality of productive institutions and the formation of productive production structures that diversify goods and save on production costs and earn more income and affect income distribution and welfare. Brings with it social. Given the importance of income distribution in the economy, this study uses the approach of economic complexity and dynamic Generalized Method of Moments, method to investigate the effect of economic complexity on income inequality in a selection of developing countries during the period 1995-2020. According to the results, with increasing economic complexity in developing countries, income distribution has become more unfair. The imbalance of income distribution in these countries is due to the concentration of assets, capital and production activities in the hands of a particular group, as well as the existence of cultural, social, gender, etc. inequalities and rents created as a result of this inequality.

    Keywords: Economic Complexity, Income Inequality, Generalized Method of Moments, DevelopingCountries
  • Abbas Ali Sheikh, Parviz Saeedi*, Ebrahim Abbasi, Arash Naderian Pages 215-232

    Environmental protection and sustainable environmental development are important concerns of human societies and the main unquestionable. Banks, considering the environmental risks in financing companies, play an essential role in protecting the environment and moving towards a green economy. As one of the dimensions of green banking, green financing is an innovative financial instrument that tries to improve the environmental balance with the industries' development and economic growth. The present research aimed to design and analyze the financing model of companies through the Iranian banking industry in establishing a sustainable environment, which has a three-step approach. First, by interviewing 16 experts and encode, 77 components in the form of 21 categories were identified based on Grounded data theory, and the model related to design and hypotheses were identified. And next, the structural equation modeling method was used to evaluate the model-fitting and hypotheses test, which showed the significant results of the measuring and structural models, the optimal model fitting, and hypotheses confirmation. Then, by using the interpretive structural modeling method, the components of green financing were prioritized, in this stage, 20 components with the highest frequency of code were entered, and finally, the priority of the components was recognized in 6 levels.

    Keywords: Green Financing, Structural Equations Technique, Banking Industry, InterpretiveStructural Modeling, Grounded Theory
  • Hadi Mahbubi, Houshang Momeni Vesaliyan*, Marjan Daman Keshideh, Shahriyar Nesabiyan Pages 233-256

    The purpose of this paper is to estimate the impact of the dynamics of foreign exchange reserves management and the structure of central bank interventions on the stabilization of the foreign exchange market using Gerton and Roper theory. For this purpose, first the central bank intervention index was calculated with the foreign exchange market pressure approach and then the intervention function of the intervention policy with the threshold approach (STAR) was estimated based on the annual data of 1365-1398. The results of estimating the linear part of the model show that the variables of foreign exchange market pressure index and budget deficit have a negative effect on the real exchange rate in Iran. Meanwhile, the results of estimating the nonlinear part of the model indicate the positive effect of the growth rate of foreign exchange earnings from oil sales, net exports, consumer price index and fiscal policy index on the real exchange rate in Iran. This indicates that as the growth rate of foreign exchange earnings from oil sales increases, the amount of foreign exchange resources of the country (nominal exchange rate) increases. With the increase of the country's foreign exchange resources, the real value of the domestic currency increases and this is a factor in reducing the real exchange rate and worsening the country's export situation. In fact, in Iran, due to high inflation, governments have always tried to keep the exchange rate low to prevent price increases. The result of this type of intervention has been the inflexibility of the nominal exchange rate in response to economic changes and developments, which can be a factor in reducing the real exchange rate in recent decades in Iran.

    Keywords: Foreign Exchange Reserves Management, Foreign Exchange Market Pressure, CentralBank Intervention, Gerton, Roper Theory, Threshold Approach Model
  • Fatemeh Hajjaran, Reza Radfar*, Ali Divandari, Davoud Fadaei Pages 257-280

    By promoting a sustainable environment and investing in social responsibility,the banking industry can provide sustainable development and benefit from it. The purpose of this study is to provide a green banking model based on innovation management to gain sustainable competitive advantage in this industry.In this research, based on the effective components of  the Green Banking Model (Hajjaran et al.,1397),a green banking model was presented and six standard questionnaires were used to assess the fit of the model and confirm the five-dimensional hypothesis of the research.Using an Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System. The analyzes were performed on the data obtained from 310 questionnaires by a random sample from senior managers, middle managers and employees of the innovation,information technology sector of the selected banking industry. After implementing the model, the results show that increasing the component of innovation management will increase the amount of sustainable competitive advantage. Increasing the variable of innovation management as well as increasing green banking has increased the competitive advantage of sustainability. Also, increasing the green bank rules and regulations by increasing the green bank variable has increased the competitive advantage of the bank. Increasing the amount of Green Bank component and mediating senior management's environmental concerns maximizes sustainable competitive advantage and increasing innovation management and increasing environmental concerns of senior management will increase the sustainable competitive advantage.

    Keywords: Innovation Management, Green Innovation, Green Banking, Sustainable CompetitiveAdvantage
  • Javad Mehdizadeh Rayeni, Hamid Mohammadi*, Mashalah Salarpour, Saman ziaee Pages 281-308

    One of the macroeconomic goals of countries is to create the necessary conditions to promote social welfare. One of the factors affecting the welfare of economic freedom. In this way, the freedom of the economy through the use of a set of solutions seeks to achieve some goals that increase the level of welfare through these goals. The aim of this study was to investigate the relationship between economic freedom and social welfare in Iran using the ARDL model. This study was based on seasonal data during 2002-2019. The results showed that by increasing economic freedom by one percent, the social welfare index increased by 0.105 percent. and increasing per capita income increases the social welfare index by 0.142 percent. The effect of an increase in the unemployment rate by one percent reduces the social welfare index by -0.122 percent. The effect of a 1% increase in college education was followed by an increase in the social welfare index of 0.283. Also, as the population over 65 years of age, the social welfare index declines by -0.673 percent. The effect of increasing government size also reduces the social welfare index by -0.427 percent. Finally, the effect of increasing tax revenues by one percent, social welfare index by 0.361 percent. According to the results, it can be said that economic freedom can increase social welfare and equity by removing the constraints and limitations of economic pursuits.

    Keywords: Economic Freedom, Social Welfare, ARDL Model, Amartiassen, Iran
  • Fariba Fathi, Vahid Reza Mirabi*, Jalal Haghighat Monfared Pages 309-329

    Startup is a novice company that offers a new solution to a problem; while there is no guarantee for the company's success through the solution provided, identifying the factors affecting the success of these emerging companies can be a guarantee of their success. The factors influencing the success of startups can be referred to as think-tanks and timing. Naturally, having the right idea and recognizing the time of entry and exit can play a decisive role in the success of the startup. So, given the role of ideology and timing for the success of startups, the present research seeks to identify the importance of Assessment ideas and timing for the success of startups. This research has been conducted within the framework of a qualitative approach and with the application of the research data method of the Foundation. Data gathering tools are semi-structured interviews. In order to collect information, using a targeted sampling method with 25 experts including university professors, APs (such as investors, coaches and Consultants), accelerators, successful startups, failed startup interviews. Data analysis was carried out in three stages: open coding, axial coding and selective coding, and a qualitative research model was designed. The results of this study indicate that the extraction of 91 codes or the initial concept of interviews, as well as the inventory of 20 concepts and 7 categories, are based on the paradigm model including Assessment ideas and timing as the axial and causative category, ICT as the underlying factors, Investment as intervening conditions, the business model and the primary product as a strategy and value creation as a consequence.

    Keywords: Assessment ideas, Timing, Startup, Coding, Grounded Theory